Nyt projekt ”EASY” støtter 10 andelsforeninger i Siem Reap – det blev fejret ved officiel workshop
Af Landeleder Bodil E. Pallesen, ADDA
ADDA har fået bevilget endnu et CISU-projekt ”EASY” (Empowering Agricultural Cooperatives and Civil Society Development in Siem Reap, Cambodia). Det er det lange seje træk, der giver resultater. For 12 år siden startede ADDA ”empowerment” af især de allerfattigste kvinder i Cambodia-provinsen Siem Reap. I dag er kvinderne medlemmer af deres egne andelsforeninger med deres egen ledelse, og de fortsætter med at opnå større og større indflydelse i deres civiilsamfund, ligesom de tjener penge på deres produktion. Dette blev fejret med en officiel workshop med mere end 120 deltagere sidst i juni i Siem Reap, hvor AC-ledere (Agricultural Cooperatives – andelsforeninger), repræsentanter fra selvhjælpsgrupper, community professionels (CP-er), officielle fra distriktskontorer samt provins-guveranøren, landsbyformænd/-kvinder, og selvfølgelig ansatte fra ADDA og READA.
Workshoppen var en officiel afslutning af det tre-årige COSIS projekt (Cooperative and Civil Society Development in Siem Reap, Cambodia) og åbningen af EASY-projektet. Dette foregik ved officielle taler af leder af READA, Lok Sokthea samt ADDAs landeleder Bodil E. Pallesen, åbningstaler af provinsguvernøren H.E. Pov Piseth samt leder ved afdeling for andelssammenslutninger i landbrugsministeriet, Mr. Chea Saintdona.
Provins-guvernør Hans Exelence Pov Piseth, Siem Reap provinsen holdt åbningstalen, og berømmede de hidtidige resultater, som ADDA/READA havde opnået i COSIS-projektet, som helt er in line med den officielle politik, der også støtter landbrugsudvikling til gavn for de fattige bønder samt oprettelse af nye AC-ere.
Ved workshoppen blev de mange resultater fra COSIS præsenteret af Mrs. Leng Soklay, samt ledere af lokale selvhjælpsgrupper, samt fra en lokal AC-komite. Det er imponerende, hvad der er opnået mht. bl.a. opstart af 10 nye AC-ere, der nu tæller over 2000 medlemmer. Der er opnået overskud i alle AC-ere, fremgang i lokale selvhjælpsgrupper herunder øget opsparing, mange resultater indenfor projekter bevilget af distrikts kommunernes investeringsplaner, til gavn for både selvhjælpsgrupper og AC-ere. Selv om der er lang vej endnu, så betyder et år mere, at de nye AC-ere kan konsolidere deres forretning og fortsat øve indflydelse i lokalområdet gennem de mange aktiviteter og forhandlinger, de deltager i med myndigheder på alle niveauer.
Mrs. Sem Luth. Leder af en af de lokale andelsforeninger (AC). Det gør indtryk at høre om, hvad projektet har betydet for hende, og hvilke resultater AC-en har opnået, ikke mindst mht. økonomisk bæredygtighed og indflydelse i lokalsamfundet.
Hele workshoppen blev transmitteret i cambodiansk fjernsyn samme dag, og både Bodil og Kjeld Vodder Nielsen blev interviewet til ”Free Radio Asia”.
Projektet støttes finansielt af CISU (www.cisu.dk).
Se den fulde tale af Bodil Pallesen, landeleder her.
Læs mere om COSIS her.
Læs mere om EASY her.
Projektkoordinator Kjeld Vodder Nielsen kunne fortælle om danske andelsforeninger og hvor stort præg, de har sat på det danske samfund gennem mere end 100 år.