Godt samarbejde med japansk bank om mikrokredit til andelsforeningerne i Cambodia!

Tekst og foto af Kjeld Vodder Nielsen

Projektkoordinator, ADDA- Cambodia

Behovet for kredit til køb af såsæd, gødning, besætning og foder osv. er stort i Cambodia, men lån er dyre, og de er vanskelige at opnå. Mikro-kreditinstitutioner (MFI) udlåner til en rente omkring 2 % pr. måned mod sikkerhed i fast ejendom (ÅOP (årlige omkostninger i procent)27 %). For de fattige er det imidlertid vanskeligt at kvalificere sig til et lån, fordi det er svært at stille sikkerhed, og papirarbejdet er overvældende. Mange må derfor forlade sig på private pengeudlånere i landsbyerne (”Rich Men”), der yder kortfristede udlån med en rente på mindst 5 % pr. måned (ÅOP 80 %).

Andelsforeningerne, der er blevet dannet i løbet af de senere år i Siem Reap og Oddar Meanchey, har imidlertid etableret et godt samarbejde med den japanske bank ´Idemitsu Credit Co.´, der har været aktiv i Cambodia de seneste to år. Banken har ydet en fair kredit med en rente på 1,1-1,3 % pr. måned (ÅOP  14 -17 %) uden anden sikkerhedsstillelse end egenkapitalen i de små andelsforeninger. Der er anerkendende ord fra banken for foreningernes administration, forretningsplanlægning, budgettering og perioderapporteringer, ligesom der er stor anerkendelse, fordi der er en tilbagebetalingsrate på 100 % blandt medlemmerne.

´Idemitsu Credit Co.´ ser frem til samarbejdet med andelsforeningernes nye ´fællesforening´, der netop er blevet en realitet med officiel registrering i januar 2018. Samtidig øges foreningernes ambitioner om vilkår og lånebeløb (Lån på 350.000 USD i 2018 alene i  Siem Reap). Medlemmernes og dermed foreningernes ønske om endnu lavere rente skal således en tur over Tokyo for at blive behandlet og forhåbentlig godkendt.

Således var begejstringen stor, da selveste præsidenten, Hiroyuki Tamada for ´Idemitsu Credit Co.´, samt fem andre højtstående repræsentanter for banken, mødte op til generalforsamlingen i andelsforeningen ´Kan Traing´ den 22.02.2018, hvor han tilkendegav, at der er stor tilfredshed med det hidtidige samarbejde og videre, at banken er lydhør og vil overveje medlemmernes ønske til lånerammer og bedre fremtidige lånevilkår.